Wanneer je net bent bevallen, moet er van alles geregeld worden. We geven hier alvast een paar handige tips:
Aangifte doen
Ben je bevallen? Aangifte doen van de geboorte moet binnen drie dagen. Je kunt aangifte doen bij het gemeentehuis . Ben je in het ziekenhuis bevallen? Daar kun je aangifte doen op een speciale Ipad.
Zorgverzekering regelen
Binnen vier maanden na de geboorte moet je je kindje aanmelden bij de zorgverzekeraar. Maar wacht niet te lang, snel aanmelden scheelt een hoop stress.
Wanneer je je kindje hebt aangemeld, geldt de zorgverzekering met terugwerkende kracht. Dat betekent dat eventuele zorgkosten voor de baby die tijdens of na de bevalling zijn gemaakt, betaald worden.
Als je je baby later of zelfs helemaal niet aanmeldt, loop je het risico om alle gemaakte zorgkosten voor de baby zelf te moeten betalen.
Je mag de baby bijschrijven op je eigen polis, maar ook op die van je partner. Het is handig om de baby bij te schrijven op de verzekering met de meest uitgebreide dekking. Meer weten? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.
Kinderbijslag aanvragen
Na de aangifte van de geboorte van je kindje, krijg je binnen twee tot vier weken een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarna kun met behulp van je DigiD de kinderbijslag aanvragen op de site van de SVB. Doe je dit liever niet online, dan kun je ook een papieren formulier opsturen.
Heb je al een kind waarvoor je kinderbijslag ontvangt? Dan hoef je niets te doen. De SVB past het bedrag dat je aan kinderbijslag ontvangt, automatisch aan.
Kinderopvang & Toeslag
Wanneer je na de bevalling weer aan het werk gaat, wil je misschien gebruik maken van kinderopvang. Heb je al een kinderdagverblijf of gastouder geregeld, dan is het goed om door te geven dat je kind geboren is. Je kunt natuurlijk ook een geboortekaartje te sturen. Je weet nu wanneer je zwangerschapsverlof eindigt je gebruik gaat maken van de kinderopvang.
Vergeet ook niet op tijd de kinderopvangtoeslag aan te vragen. Dit kan namelijk een paar maanden duren. Omdat de kosten snel oplopen, is het fijn als je direct vanaf de eerste maand de vergoeding krijgt. Of en hoeveel toeslag je krijgt hangt van een aantal zaken af, waaronder het inkomen van jou en je eventuele partner. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken, die geeft een indicatie voor de toeslag die je krijgt als je kindje daadwerkelijk naar de opvang gaat.
Ouderschapsverlof
Na je zwangerschapsverlof kun je er voor kiezen om ouderschapsverlof op te nemen. Je kunt je verlof in één keer opnemen, of bijvoorbeeld één dag per week verspreid over een aantal maanden. Qua uren ouderschapsverlof heb je recht op 26 keer het aantal uur dat je per week werkt. Bijvoorbeeld 26 maal 32 werkuren is 832 uur ouderschapsverlof. Het verlof is in principe onbetaald, maar sommige werkgevers betalen je salaris (gedeeltelijk) door. Ouderschapsverlof mag besteed worden aan de zorg voor een kind tot acht jaar. Voor ieder kind kun je apart ouderschapsverlof opnemen, en in geval van een tweeling heb je recht op twee keer ouderschapsverlof. Zowel voor de vader als de moeder is er recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof moet je tijdig aanvragen bij je werkgever. Ook kun je ouderschapsverlof krijgen voor een adoptie-, pleeg- of stiefkind als het kind bij je woont.
Je werkgever weet hoe het op jouw werk geregeld is.
Dit artikel komt uit Magazine 9, een speciale uitgave van de Martini Geboorte Groep.